بیمه درمان مسافرتی
در بیان اهمیت خرید بیمه مسافرتی میتوان موارد زیر را عنوان کرد:
- در بسیاری از سفارت خانهها خرید این بیمه برای صدور ویزا الزامی است.
- بیمه مسافرتی بهترین راه برای جبران یا کاهش خسارتهای رخ داده و بهترین تضمین برای داشتن سفری امن به شمار میرود.
- هزینههای پزشکی در بعضی از کشورها بسیار سنگین است و استفاده از آنها بدون پشتیبانی شرکتهای بیمهای بسیار گران تمام میشود.
پوششهای بیمه مسافرتی
منظور از پوشش، خساراتی است که در صورت وقوع حوادث و خطرات، توسط شرکت بیمه حمایت خواهند شد. برخی از این پوششها عبارتند از:
- هزینههای پزشکی: تمام هزینههای به وجود آمده در اثر بیماریها یا حوادث و صدمات مختلف که نیازمند مراقبت پزشکی و بستری شدن در بیمارستان و مراکز درمانی باشد، توسط شرکت بیمه پرداخت خواهد شد. در این پوشش کلیه هزینههای بستری، معاینه، درمان، جراحی و... تا سقف تعهد بیمهنامه جبران میشود.
- هزینههای دندانپزشکی: در خصوص هزینههای دندانپزشکی، تنها هزینه معالجه ضروری پرداخت میشود. هزینههایی مثل درمان عفونت شدید، دندان درد، کشیدن دندان و...
- هزینه دارو: در صورت مفقود شدن داروهای همراه مسافر (به شرط ضروری بودن مصرف آنها) شرکت بیمه موظف است هزینه ارسال مجدد داروهای مورد نیاز بیمهگذار را پرداخت کند.
- بیماریهای شدید: در صورت وقوع حوادث نسبتا سنگین یا ابتلا به بیماریهای شدید، شرکت بیمه بر اساس شرایط شخص آسیب دیده و با مشورت پزشک مشخص مینماید که اقدامات لازم جهت درمان شخص را در همان کشور انجام دهد یا زمینه را برای انتقال او به کشورش فراهم کند. شرکت بیمه موظف است مناسبترین تصمیم را با مشورت پزشک متخصص اخذ نماید.
- هزینههای بازگشت: در صورت ابتلا به بیماری یا وقوع حادثهای که بیش از 10 روز نیاز به بستری شدن در بیمارستان داشته باشد، شرکت بیمه هزینه بازگشت یکی از همراهان بیمار را پرداخت میکند.
- هزینه همراه: همچنین در موارد دیگری که نیاز به بستری شدن بیش از 10 روز وجود داشته باشد، هزینه رفت و آمد و اقامت یکی از بستگان درجه 1 بیمار، توسط شرکت بیمه پرداخت میشود تا به عنوان همراه در کنار وی باشد.
- هزینه مسائل حقوقی: در مواردی که بیمه مسافرتی شامل پوشش حقوقی باشد، شرکت بیمه حمایتهای حقوقی فراوانی از شخص به عمل خواهد آورد. مشکلات حقوقی ممکن است در صورت رعایت نکردن قوانین شهروندی در کشورهای خارجی و یا آشنا نبودن با قوانین و مقررات مربوط به آنجا رخ دهد و شخص مسافر را با مشکلات و درگیریهای فراوان و همچنین هزینههای زیادی مواجه نماید. در این موارد شرکت بیمه حمایتهایی از قبیل مشاوره و پیگیری پرونده و همچنین پرداخت هزینههای مربوط به حق الوکاله و هزینههای مربوط به دادگاه و فرآیند دفاع را تعهد مینماید. این هزینهها در شرکتهای مختلف سقفهای گوناگونی دارند و هر شرکت بنا بر شرایط مربوط به خود اقدام به پرداخت آنها خواهد نمود.
- هزینههای مربوط به بار، مدارک مسافر و تاخیر پرواز: در این پوششها، شرکت بیمه هزینه خسارت سرقت یا مفقودی بار و مدارک شخص و همچنین تاخیر در حرکت وسیله نقلیه مربوط به سفر را پرداخت مینماید.
مدت اعتبار بیمه مسافرتی
مدت بیمهنامه از زمان خروج از کشور و هنگام خوردن مهر خروج بر روی گذرنامه آغاز میشود. از زمان صدور بیمه مسافرتی، بیمهگذار مدت مشخصی برای خروج از کشور فرصت دارد. این مدت برای بعضی شرکتهای بیمه شش ماه و برای بعضی دیگر تا یک سال است.
همچنین بهتر است این نکته را بدانید که همه بیمههای مسافرتی، سفرهایی که کمتر از 92 روز متوالی باشند را پوشش میدهند. یعنی حتی اگر شما بیمه مسافرتی یک ساله خریداری کنید، باید هر 92 روز به کشور بازگردید، چون از روز 93 ام به بعد دیگر تحت پوشش این بیمه نخواهید بود.
بهترین بیمه مسافرتی
بهترین بیمه مسافرتی ممکن است برای هر فرد با توجه به شرایط سفر و وضعیت وی متفاوت باشد، اما میتوان برای انتخاب آن معیارهایی مثل کامل بودن پوششهای بیمهای، شرایط شرکت کمکرسان، نحوه پرداخت خسارت و ... را در نظر گرفت.
بیمه مسافرتی خارج از کشور بیمه پارسیان
به منظور ارائه خدمات بهینه و رفاه حال هموطنانی که قصد مسافرت به خارج از کشور را دارند، شرکت بیمه پارسیان ضمن عقد قرارداد همکاری با برخی از معتبرترین شرکتهای بیمه اروپایی نظیر MIDEAST هلند، REISE-SCHTZ آلمان ( مختص ویزای سفارت خانه های اتریش و دانمارک ) خسارت و هزینه های درمانی بیمه شدگان در کشور مقصد را طبق ضوابط بیمه نامه و به صورت ارزی ( با تعهدات 10،000 ، 30،000 و 50،000 یورو ) جبران می نماید.
شرایط عمومی بیمه درمان مسافرتی خارج از کشور بیمه پارسیان، پوشش و گستره بیمه مسافرتی خارج از کشور بیمه پارسیان
بیمه مسافرتی صادره طولانی مدت برای سفرهای متعدد بیمه گذار در طول مدت بیمه نامه در صورتی دارای اعتبار است که مدت هر سفر از 92 روز متوالی بیشتر نباشد.
مزایای بیمه مسافرتی خارج از کشور بیمه پارسیان:
خدمات زیر تنها به هنگام سفر بیمه گذار در خارج از کشور محل اقامت وی ارایه خواهد شد مشروط بر اینکه مدت هر سفر از 92 روز متوالی بیشتر نباشد.
پوشش ها و مزایای شخصی بیمه مسافرتی خارج از کشور بیمه پارسیان:
- پوشش هزینه های پزشکی و بستری در بیمارستان در خارج از کشور- بیماری کوئید 19 یا ویروس کرونا هم تحت پوشش می باشد.
- تأمین هزینه های فوریت های دندانپزشکی ناشی از بیماری و یا حادثه ناگهانی به استثناء پر کردن قطعی
- تأمین هزینه های درمانی، دارویی و بستری شدن
- انتقال جسد به ایران
- جا به جائی یا بازگرداندن بیمه شده به کشور در طول سفربه دلیل بروز بیماری یا حادثه
- سفر اضطراری یکی از اعضای بلافصل خانواده
- بازگشت اضطراری به کشور، به دلیل فوت یکی از اعضای نزدیک خانواده
- بازگشت اعضای بلافصل خانواده همراه بیمه شده به کشور
- جبران خسارت بار مسافر در صورت فقدان یا اشتباه مسیر بار تا سقف 200 یورو
- جبران خسارت تاخیر در ورود بار همراه مسافر پس از 6 ساعت تاخیر تا سقف 100 یورو
- یافتن و ارسال بار و ملزومات شخصی
- پوشش تاخیر در حرکت وسیله نقلیه عمومی بیش از 6 ساعت
- همیاری جهت معاضدت های حقوقی ویژه دعاوی حقوقی مربوط به حوادث رانندگی و اشخاص ثالث
- همکاری و راهنمائی در صورت سرقت یا مفقود شدن گذرنامه ، بلیط، ویزا و سایر مدارک مسافرتی
- حواله تضمینی وجوه نقد
- حواله وجه نقد
- ارسال پیام ها و اطلاعات مراجع درمانی در مواقع اضطراری
تسهیلات صدور بیمه درمان مسافرتی خارج از کشور بیمه پارسیان:
15 در صد تخفیف بیمه درمان مسافرتی خارج از کشور بیمه پارسیان به دارندگان حساب بانک پارسیان
مدارک مورد نیاز جهت صدور بیمه نامه مسافرتی پارسیان :
- ارسال کپی صفحه اول پاسپورت ( گذرنامه)
- ارسال نشانی و شماره تماس
- ارسال فرم پیشنهاد تکمیل شده
جهت صدور بیمه نامه مسافرتی خارج از کشور بیمه پارسیان کافی است مدارک زیر را ارسال نمائید :
1- رونوشت صفحه اول پاسپورت ( گذرنامه )
2-ارسال فرم تکمیل شده درخواست بیمه نامه ( فرم پیشنهاد )
3-رونوشت حساب بانکی بانک پارسیان جهت اعمال 15 % تخفیف
به منظور دریافت حق بیمه و اطلاعات تکمیلی با کارشناسان ما در نمایندگی برتر بیمه پارسیان واقع در غرب تهران و سعادت اّباد در سراسر ایران و تهران به عنوان مرکز صدور بیمه نامه های مسافرتی تماس حاصل فرمائید.
محاسبه قیمت بیمه مسافرتی
بیمه مسافرتی بر اساس سه عامل اصلی محاسبه میشود:
همچنین برای بعضی از مقصدها امکان انتخاب پوشش مالی نیز وجود دارد و این مورد نیز بر روی قیمت بیمه تاثیر خواهد گذاشت.
سن مسافر
سن مسافر به نوعی مشخص کننده میزان احتمال وقوع مشکلات جسمی، میزان سلامتی و همچنین احتمال قرار گرفتن در معرض خطرات مختلف میباشد. به این معنی که هرچقدر سن مسافر بیشتر باشد، مبلغ بیشتری به عنوان حق بیمه پرداخت خواهد کرد.
گروههای سنی تعیین شده توسط بیشتر شرکتهای بیمه به شکل زیر است:
- 0 تا 12 سال
- 13 تا 65 سال
- 66 تا 70 سال
- 71 تا 75 سال
- 76 تا 80 سال
- 81 تا 85 سال
- 86 سال و بیشتر
مدت سفر
هرچه مدت زمان سفر بیشتر شود، هزینه بیمهنامه مسافرتی بیشتر خواهد شد. مدت بیمه مسافرتی به مدت زمانی که قصد سفر دارید بستگی دارد و بر اساس بازههای زمانی ارائه شده انتخاب میشود:
- 1 تا 7 روز
- 8 تا 15 روز
- 16 تا 23 روز
- 24 تا 31 روز
- 32 تا 45 روز
- 46 تا 62 روز
- 63 تا 92 روز
- شش ماهه
- یک ساله
مقصد سفر
کشورهای جهان توسط شرکتهای بیمه و بر اساس عوامل مختلفی به گروههای چندگانه تقسیم میشوند. اگر در مدت مسافرت تنها قصد سفر به یک کشور را داشته باشید، به آسانی گروهی که کشور مقصد شما در آن قرار دارد را انتخاب میکنید. و اگر قصد مسافرت به چندین کشور را داشته باشید، باید توجه کنید که تمام مقصدهای شما در گروه بیمه خریداری شده قرار داشته باشد.
به صورت کلی هرچقدر محدوده جغرافیایی قید شده در بیمهنامه وسیعتر باشد و کشورهای بیشتری را شامل شود، مبلغ بیمهنامه بیشتر خواهد شد. مثلا محدوده تمام کشورهای جهان گرانتر و محدوده سفرهای زیارتی ارزانتر از سایر مناطق محاسبه میشوند.
سقف تعهدات بیمه مسافرتی
سقف تعهدات بیمه مسافرتی، میزان حداکثر هزینه شرکت برای جبران هزینه درمان یا خسارت مسافر است. این سقف در بعضی از موارد قابل انتخاب است و خریدار بیمه میتواند بین دو یا چند سقف تعهد حق انتخاب داشته باشد.
نحوه دریافت خسارت بیمه مسافرتی
پرداخت خسارت در شرکتهای کمکرسان به دو روش انجام میشود.
حالت اول شرکتهای کمکرسانی هستند که امکان پرداخت خسارت در محل حادثه را دارند. به این معنی که شما باید موقع بروز حادثه، با شماره شرکت کمکرسانی که روی بیمهنامه مسافرتی درج شده است تماس بگیرید و با اعلام نام، شماره بیمهنامه و مدت اعتبار آن، حادثه رخ داده را توضیح دهید. در این حالت شرکت کمکرسان بر اساس حادثه رخ داده اقدامات لازم را انجام میدهد و هزینه خسارت را به صورت مستقیم یا از طریق ارگان مربوطه (مثل بیمارستان و ...) به بیمهگذار پرداخت میکند.
حالت دوم شرکتهای کمکرسانی هستند که امکان پرداخت خسارت در محل حادثه را ندارند. در این حالت شما باید هزینه خسارت رخ داده را شخصاً پرداخت کنید و بعد از بازگشت به کشور، با ارائه صورت حساب هزینههای پرداخت شده، خسارت خود را از شرکت بیمهگر دریافت کنید. در چنین شرایطی باید برای دریافت خسارت مدارک زیر را به شرکت بیمه ارائه دهید:
- اصل بیمهنامه مسافرتی
- اصل و کپی گذرنامه
- اصل فاکتورهای پرداختشده
- گزارشهای مربوط به هزینه (گواهی فوت، کپی شناسنامه، گواهی پزشکی بیمارستان و غیره)
هزینهها و خسارتهایی که توسط بیمه مسافرتی پرداخت نمیشود
- هزینههایی که بیمهشده شخصا و بدون اطلاع و موافقت شرکت بیمه متحمل شود.
- هزینههای مرتبط با بیماری سابقهدار، ابتلای مجدد به بیماری مزمن یا ادامهدار و یا عوارضی که بیمه شده قبلاً از آن آگاهی داشته است.
- موارد ناشی از جنگ، تجاوز نظامی، اعمال دشمنان خارجی، مخاصمات (جنگ اعلام شده یا نشده)، جنگ داخلی، قیام، شورش، تروریسم و عملیات نظامی، بلوا و ناآرامی اجتماعی.
- مباشرت، مشارکت یا معاونت در عمل مجرمانه.
- هزینههای مرتبط با شرکت در مسابقه اسب دوانی، مسابقه دوچرخه سواری و هر نوع مسابقه یا نمایش با وسایل موتوری و شرکت در تمرینات و مسابقات ورزشی حرفهای نظیر کوه نوردی (صعود حرفهای)، هوا نوردی و هرگونه پرواز، غار نوردی، غواصی، ورزشهای زمستانی یا تمرین به منظور شرکت در مسابقات رسمی و یا نمایش و یا هرگونه ورزش و تفریحی که بهطور معمول و معقول خطرناک تلقی میشود.
- تشعشعات هستهای یا هر مورد مربوط به آن.
- زایمان در خلال سه ماه مانده به موعد زایمان و سقط جنین اختیاری.
- هزینههای مرتبط با مصرف مواد مخدر، مشروبات الکلی و داروهای روان گردان به استثنای داروهایی که با تجویز پزشک ذیصلاح مصرف شده باشد.
- هزینههای مرتبط با حوادث شغلی و کار.
- هزینههای مرتبط با اختلالات و بیماریهای مادرزادی.
- پیشگیری یا واکسیناسیون.
- هزینههای مرتبط با فیزیوتراپی.
- انرژی درمانی، آفتاب درمانی و درمان به منظور زیبایی، معالجه از طریق چشمههای آب معدنی.
- هزینههای مرتبط با بیماریهای روانی و جنون.
- هزینههای مرتبط با خودکشی و یا اقدام به خودکشی.